Στις 16 Ιανουαρίου 2017, πέθανε στο νοσοκομείο του Huston σε ηλικία 82 χρόνων, ο πρώην αστροναύτης Eugene Cernan.

Ο Cernan κατέχει μια αποκλειστικότητα και ένα ρεκόρ!

Τον Δεκέμβριο του 1972, ήταν αρχηγός του πληρώματος του Apollo 17, της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη. Έτσι, ήταν ο τελευταίος που ανέβηκε στη σεληνάκατο, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης, και ως εκ τούτου, έχει την αποκλειστικότητα να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνειά της.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής στη Σελήνη, χρησιμοποιήθηκε για τρίτη φορά το σεληνιακό όχημα Lunar Roving Vehicle (LRV), που είχε αναπτυχθεί στη NASA.

Αν και επίσημα δεν είχε πάρει σχετική άδεια, ο Cernan οδήγησε το LRV στη σεληνιακή πεδιάδα Taurus-Littrow με τη μέγιστη ταχύτητα των 18 χλμ την ώρα (11,2 μίλια την ώρα) σηματοδοτώντας το (ανεπίσημο) σεληνιακό ρεκόρ ταχύτητας στην επιφάνεια του εδάφους. Το LRV ήταν ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που παραμένει σταθμευμένο εκεί, περιμένοντας (ίσως) κάποια ημέρα να ανακτηθεί και να εκτεθεί σε κάποιο Μουσείο, δίπλα σε άλλα οχήματα που κατέρριψαν ρεκόρ ταχύτητας.

Το πλήρωμα του Apollo 17, (από αριστερά προς τα δεξιά) Harrison Schmitt, Eugene Cernan και Ronald Evans, φωτογραφημένοι μπροστά από τον πύραυλο Saturn V, καθώς εκπαιδεύονται με ένα LRV. Επάνω αριστερά, το σήμα της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

 

Πηγή: δελτία τύπου για το θάνατο του Cernan, η ιστοσελίδα της NASA, το τμήμα ιστορίας και ο ιστότοπος Wikipedia.