Ένα αυτοκίνητο όπως δεν το έχουμε συνηθίσει. Ένας τρίτος ζωτικός χώρος μετά το σπίτι και τη δουλειά παρουσιάζεται από την Bosch, στο Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη.

Στο ΜWC 2017, στη Βαρκελώνη η Bosch παρουσιάζει καινοτόμες τεχνολογίες πάνω στο τομέα των αισθητήρων και της συνδεδεμένης αυτοκίνησης. Πέραν από το σπίτι μας και το εργασιακό περιβάλλον, η συνδεσιμότητα μετατρέπει το αυτοκίνητο σε έναν τρίτο ζωτικό χώρο, παρέχοντας υψηλές αποδόσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες στον οδηγό. Μέχρι το 2022 υπάρχει η εκτίμηση, ότι η αγορά στο κομμάτι της συνδεδεμένης αυτοκίνησης θα σημειώνει κάθε χρόνος μια αύξηση της τάξεως του 25%. Πολύ σύντομα, το αυτοκίνητο ως μέρος του Ιnternet of Things (IoΤ), θα μπορεί να επικοινωνεί τόσο με τα άλλα μέσα μετακίνησης όσο και με το «έξυπνο σπίτι».

Το demo αυτοκίνητο της Bosch στην ΜWC 2017, φέρει μια ευρεία γκάμα καινοτόμων τεχνολογιών που προορίζονται για τις αυτοκινητοβιομηχανίες : Μια κάμερα αναγνώρισης προσώπου συλλαμβάνει το πρόσωπο του οδηγού και φτιάχνει το προφίλ του από τη στιγμή που θα μπει στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα το αυτοκίνητο ρυθμίζει από μόνο του τη θέση του τιμονιού, τους καθρέπτες, την εσωτερική θερμοκρασία αλλά και το ραδιοφωνικό σταθμό ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού του. Μια οθόνη multimedia απτικής αφής δέχεται εντολές μέσω κινήσεων των δακτύλων, ενώ τις επιβεβαιώνει παρέχοντας στον οδηγό απτική ανάδραση. Τα κουμπιά που απεικονίζονται στην οθόνη δίνουν την αίσθηση αληθινών κουμπιών και οδηγός με αυτό τον τρόπο μένει προσηλωμένος στο δρόμο. Ένα σύστημα καμερών έρχεται να αντικαταστήσει και τους δύο εξωτερικούς καθρέπτες. Αισθητήρες βίντεο εγκαθίστανται στο εσωτερικό του οχήματος και οι εικόνες-είδωλα προβάλλονται σε οθόνες τοποθετημένες στο δεξί και αριστερό μέρος του ταμπλό του αυτοκινήτου. Ένα ακόμη παράδειγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών για τον οδηγό που παρουσίασε η Bosch, είναι η πλήρως παθητική του είσοδος στο όχημα και η εκκίνηση του οχήματος, χρησιμοποιώντας ένα smartphone αντί για κλειδί. Με ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό κωδικό στο τηλέφωνο, το αυτοκίνητο μπορεί να ξεκλειδώσει και να πάρει μπρος από μόνο του, αρκεί ο οδηγός να πλησιάσει το όχημα σε ακτίνα σχεδόν δύο μέτρων, ώστε το σύστημα του αυτοκινήτου να αναγνωρίσει το μυστικό κωδικό στο τηλέφωνο. Κατά τον ίδιο τρόπο ο κινητήρας παίρνει μπροστά μόνο όταν το σύστημα εντοπίζει την τηλεφωνική συσκευή μέσα στο αυτοκίνητο.

 

Πηγή: Newsletter της Bosch