Με βαθιά γνώση, αλλά και πάθος για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μας μίλησε ο απόφοιτος (2002) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε εκδήλωση που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2017 στο γεμάτο από φοιτητές, καθηγητές και ανθρώπους του χώρου Αμφιθέατρο της Σχολής, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης τόνισε ότι το ΕΜΠ του έδωσε όλα τα βασικά “εργαλεία” που χρειάστηκε για να διαπρέψει στο χώρο, κατακτώντας (το 2012) την θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης ηλεκτροκινητήρων στην κορυφαία εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων TESLA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου πλαισιώνεται από αρκετούς συμφοιτητές του και μέλη της ομάδας “Προμηθέας” του ΕΜΠ, που μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας οχημάτων στην Ελλάδα.

Ο Κ. Λάσκαρης εξήγησε ότι σήμερα η ανάπτυξη των κορυφαίων ηλεκτροκινητήρων γίνεται με την ακριβέστατη προσομοίωση των απωλειών στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα αναπτύσσει  εξειδικευμένο λογισμικό που είναι σαφώς ανώτερο, σε σχέση με τα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα και επεσήμανε την αναγκαιότητα για κάθε μηχανικό, να μπορεί να γράφει “κώδικα προγραμματισμού”, αφού έτσι το μεμονωμένο άτομο αποκτά την παραγωγικότητα μίας “βιομηχανίας”.

Ο Κ. Λάσκαρης επεσήμανε επίσης τους τρεις παράγοντες που σύμφωνα με την εμπειρία του συμβάλλουν περισσότερο στην προσωπική επιτυχία κάθε επαγγελματία και τους προσδιόρισε ως εξής:

  1. Η ολοκληρωμένη τεχνική γνώση (technical expertise)  του αντικειμένου, που σου επιτρέπει να αντικρούσεις επιχειρήματα από όσο ψηλά και αν έρχονται.
  2. Η ευφυΐα (IQ) που σου επιτρέπει να συνδυάσεις τα δεδομένα και να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα.
  3. Το πάθος, “να το λέει η καρδούλα σου”, που σου δίνει δύναμη να ξεπεράσεις τα δύσκολα εμπόδια που σίγουρα θα εμφανιστούν μπροστά σου.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, σε πιο προσωπικό τόνο, αναφέρθηκε και στις 4 περιοχές μεγάλου κινδύνου που θα πρέπει να αποφύγει ο επαγγελματίας κατά την εξέλιξή του σε ένα ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον:

  1. Ο χωρισμός και το διαζύγιο
  2. Να μην σε αναγνωρίζουν οι φίλοι σου
  3. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό
  4. Η απόλυση

Από κάθε άποψη ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, ενώ ακολούθησαν πολλά πιεστικά ερωτήματα από το ακροατήριο, αλλά και αρκετές προσωπικές συζητήσεις στην έξοδο του αμφιθέατρου.